D. Čaplovič chce dať červenú novej súkromnej vysokej škole

22.05.2012 Bratislava

Bratislava 22. mája (TASR) – Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chce dať červenú bratislavskej súkromnej Vysokej škole filmovej tvorby a multimédií. Na rokovanie vlády SR predložil návrh na neudelenie štátneho súhlasu na jej pôsobenie. O tom, či škola vznikne, kabinet rozhodne v stredu (23.5.).

O súhlas s pôsobením školy požiadala ministerstvo Akadémia filmovej tvorby a multimédií vo februári minulého roka. Žiadosť na základe predložených dokumentov posúdila vlani v októbri Akreditačná komisia, ktorá dohliada na kvalitu vysokých škôl. Ministerstvu odporučila, aby škole dovolila udeľovať titul bakalár v študijnom programe animovaná tvorba a multimédiá, naopak v programe grafický dizajn žiadosť vysokej školy ministerstvu odporučila zamietnuť.

Ministerstvo svoj negatívny postoj odôvodňuje tým, že päť zo siedmich docentov, ktorí majú pôsobiť na novej súkromnej škole, už má úväzok na niektorej z verejných vysokých škôl. Aj samotný garant navrhovaného študijného programu animovaná tvorba a multimédiá má podľa rezortu stopercentný pracovný úväzok na verejnej vysokej škole. "Vznik tejto vysokej školy by buď viedol k uzatváraniu ďalších pracovných úväzkov týchto osôb, čo znamená, že nebudú v skutočnosti pôsobiť v očakávanom rozsahu ani na jednej vysokej škole, alebo dôjde k oslabeniu personálneho zabezpečenia v existujúcich študijných programoch," dôvodí ministerstvo v materiáli. Na novej škole by mali pôsobiť osobnosti ako Peter Mojžiš, ktorý učí na Vysokej škole múzických umení v Bratislave či animátor a režisér Jaroslav Baran.

Keďže nová súkromná vysoká škola nebude môcť vyučovať všetky študijné programy, ktoré plánovala, príjmy zo školného sa podľa ministerstva znížia na polovicu. "Napriek kladnému vyjadreniu Akreditačnej komisie, ministerstvo školstva navrhuje vláde štátny súhlas neudeliť, keďže v porovnaní so stavom pri príprave žiadosti nebude možné dodržať finančné zabezpečenie tak, ako bolo plánované a ani pôvodne plánované finančné zabezpečenie nie je jasne preukázané," píše sa v materiáli.

Zriaďovateľka bratislavskej Akadémie filmovej tvorby a multimédií Viera Zavarčíková dnes na ministerstve školstva rokovala so šéfom sekcie vysokých škôl Petrom Plavčanom. "Snažila som sa presvedčiť, aby vláda prehodnotila negatívne stanovisko a dala nám šancu. Lebo jedine, keď nás pustia na štartovaciu dráhu, môžeme dokázať kvalitu vzdelania," uviedla dnes pre TASR Zavarčíková. Myslí si, že vo vzdelávaní v oblasti animovanej tvorby a multimédií je na Slovensku obrovské vákuum. "Hráme do poslednej lopty, do posledného vyjadrenia vlády. Myslím pozitívne," doplnila zriaďovateľka, ktorá dúfa, že vláda v stredu (23.5.) rozhodne v prospech školy.

Šéf rezortu Dušan Čaplovič po svojom nástupe do funkcie vyhlásil, že nepodpíše vznik žiadnej novej súkromnej školy. "Súkromné školy sú tu, existujú v rámci duálneho systému, nebudem do tohto stavu zásadne vstupovať. Nebudú však vznikať nové...Žiadnu novú základnú, strednú a vysokú školu nepodpíšem a nedám tomu zelenú, lebo my si musíme urobiť poriadok v terajšej školskej sieti a povedať si, čo je dobré a čo je zlé," povedal minister začiatkom apríla.
 

Vyberte región